Paul Smith. Iconisch én de vaste waarde van Tiffany

Paul Smith. Iconisch én de vaste waarde van Tiffany

Critici omschreven Paul Smith ooit als klassiek en braaf, ondertussen hebben we ook bij Tiffany een heel andere kant van deze Britse stijlkoning leren kennen. Het huis toont zich door de jaren heen van een ondeugendere kant en speelt met klassieke lijnen en kleuren.

De carrière van Paul Smith begon bijna 50 jaar geleden met een winkel in Nottingham en het merk dat tot op vandaag zijn naam draagt. Oorspronkelijk concentreerde Smith zich op mannenmode, maar daar zijn inmiddels ook collecties met vrouwenmode, schoenen en meubels aan toegevoegd. Kenmerkend voor het werk van de 73-jarige ontwerper is zijn herkenbare handtekening, die op al zijn kledingstukken staat. In 2000 sloeg de Britse koningin Elisabeth Paul Smith tot 'knight' en mag hij zich sir noemen. 

Het duurde maar liefst 23 jaar voor Paul Smith het aandurfde om naast de mannencollectie ook vrouwenmode aan te durven. Grace Coddington, de creatieve directeur van het toonaangevende Amerikaanse magazine Vogue, was al in de jaren '90 een fan. Ze trok zich niets aan van de regels en trok de witte mannenhemden en lange regenjassen aan. Vervolgens stuurde ze bij de Brit met grote aandrang aan op de komst van een vrouwencollectie. Maar Smith zag het aanvankelijk niet zitten: 'Ik ben een man. Ik hou van sport, vrouwen en architectuur. Ik heb niet zoveel vrouwelijke kantjes. Bij mannen is het simpel: je neemt een hemd en je voegt iets toe aan wat al bestaat. Maar bij vrouwen gaat het om zoveel meer, niet alleen om kleren, maar ook om make-up, juwelen, schoenen, handtassen, de hele ambiance. Kon ik dat wel aan?', zei hij daar ooit over in een interview. Zesentwintig jaar later twijfelen we bij Tiffany al lang niet meer: Paul Smith is een vaste waarde in onze collectie.

,

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x